ΡΩΞΑΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥ
Μαυρομματαίων 25 - Αθήνα  e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Τηλεφωνήστε μας στο 210-8217710
4Εψιλον
Ελληνική Εταιρεία
Εκπαίδευσης & Επιμόρφωσης

ΡΩΞΑΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥ

ΡΩΞΑΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥ, ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΕΧΝΗΣ- ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΕΧΝΗΣ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Καλές Τέχνες (BA Fine Art) στο Middlesex ως την αποχώρηση της για το Λονδίνο και τη διαμονή της εκεί για περίπου μια δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας απέκτησε δύο μεταπτυχιακά διπλώματα, στις Καλές Τέχνες και στην Ιστορία του Δυτικού Εσωτερισμού από το Exeter.


Παράλληλα με τις σπουδές της, εργάστηκε στο μουσείο της ΤΑΤΕ Modern και στο Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο, καθώς και σε μια μικρή πειραματική θεατρική σκηνή, λαμβάνοντας συνεχώς ειδική εκπαίδευση σε θέματα Μουσειολογίας και Διαχείρισης Πολιτιστικών Οργανισμών, καθώς και Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης, μελετώντας σε βάθος τα εκθέματα των μουσείων και τις ιστορίες που διηγούνται σε σχέση με το κοινωνικό-πολιτικό πλαίσιο που δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν.

Στα δύο μεταπτυχιακά της, στο πρώτο-βασιζόμενο περισσότερο στην πρακτική εργασία και παρουσίαση καλλιτεχνικών έργων στο στούντιο (MA Fine Art)- και στο δεύτερο- αμιγώς ακαδημαϊκό (MA History of Western Esotericism), οι προσωπικές της ανησυχίες αγγίζουν θέματα που σχετίζονται με τον ρόλο της τέχνης και των συμβόλων στην διαπαιδαγώγηση της ψυχής του ανθρώπου, με τη δημιουργία ως διαδικασία εξερεύνησης του εσωτερικού κόσμου και τη σύνδεση των μοτίβων και οτπικών στοιχείων με αρχέτυπα και συμβολισμούς. Εκπόνησε τη μεταπτυχιακή της διατριβή στη δημιουργία και τη χρήση ειδικά κατασκευασμένων και ενεργειακά φορτισμένων φυλαχτών κατά την αρχαιότητα, την αναγέννηση και τον εικοστό αιώνα με ιδιαίτερη μνεία στο έργο του Μαρσίλιο Φιτσίνο και του Ισραέλ Ρεγκάρντι σε σχέση με τη δύναμη των συμβόλων όπως τα ανέλυσε στο έργο του ο Καρλ Γκ. Γιουνγκ.

Διατηρεί ήδη το δικό της εργαστήρι διδασκαλίας Ζωγραφικής και Ιστορίας της Τέχνης, όπου διδάσκει κυρίως σε ενήλικες, ενώ διοργανώνει ομιλίες, ξεναγήσεις και εικαστικά δρώμενα σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και αίθουσες τέχνης, συχνά συνδυάζοντας κι άλλες τεχνικές όπως αυτή της αφήγησης, της ενεργής φαντασίας και ενόρασης, της δραματοποίησης και των πλαστικών τεχνών. Συνεργάζεται με το Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο ως καθηγήτρια εικαστικών εργαστηρίων παιδιών και εφήβων και ως εισηγήτρια διαλέξεων για ενήλικες. Κατά περιόδους δημιουργεί και πραγματοποιεί διαδραστικά εικαστικά εργαστήρια και ξεναγήσεις για παιδιά, εφήβους, ενήλικες αλλά και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στη Δημοτική Πινακοθήκη και Βιβλιοθήκη στην Κόρινθο, στο Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, στο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα στην Κόρινθο, καθώς και στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου με ποικιλία θεμάτων βασιζόμενη σε εκθέματα των χώρων αυτών.

Σε μια συνεχή διαδικασία αναζήτησης του νοητού χώρου όπου η τέχνη ενώνεται αβίαστα με τη ζωή, αφήνοντας περιθώρια για ένα ζωντανό και πρακτικό συνδυασμό των δύο, ως ενεργός εικαστικός η ίδια, συνεχίζει να ζωγραφίζει και χρησιμοποιεί την τεχνική του κολλάζ και ασεμπλάζ δουλεύοντας κυρίως μη απεικονιστικά θέματα που αφορούν τον εσωτερικό κόσμο, τις ψυχικές διαδρομές και τα ιδιαίτερα νοητικά ταξίδια όλων μας. Τα έργα της ανήκουν σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ συνεργάζεται και με την ICON Gallery στην Κέρκυρα και με το Treadwells Rare Books and Objects στο Λονδίνο.