4e
Μαυρομματαίων 25 - Αθήνα  e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Τηλεφωνήστε μας στο 210-8217710
4Εψιλον
Ελληνική Εταιρεία
Εκπαίδευσης & Επιμόρφωσης

Μουσικοθεραπεία (Επισκόπηση)

Μουσικοθεραπεία

Νέα έναρξη: 18 Οκτ. του 2021

Η Μουσική συνιστά αναπόσπαστο μέρος του ανθρώπινου βιώματος και του ανθρώπινου πολιτισμού από την αρχαιότητα. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής έχουν ανακαλυφθεί και χρησιμοποιηθεί από τους αρχαίους πολιτισμούς με ποικίλους τρόπους. Κάθε άνθρωπος έχει την έμφυτη ικανότητα να αντιδρά στα μουσικά ερεθίσματα και να εκφράζεται μουσικά, ικανότητα η οποία δεν επηρεάζεται από σωματικά, νοητικά και ψυχικά προβλήματα. Η ικανότητα να ανταποκρινόμαστε σε μουσικά ερεθίσματα και να παράγουμε ήχους είναι μία έμφυτη ποιότητα που υπάρχει σε όλους μας. Για το λόγο αυτό η μουσική αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο ικανό να κινητοποιεί, να επηρεάζει τον ανθρώπινο ψυχισμό και να λειτουργεί ως μέσο επικοινωνίας.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής πλέον συστηματοποιούνται και τεκμηριώνονται επιστημονικά. Η μουσικοθεραπεία είναι η τεκμηριωμένη κλινική χρήση των μουσικών παρεμβάσεων που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου σε όλα τα επίπεδα. Η πρακτική της γίνεται από ειδικευμένο θεραπευτή, ο οποίος με επιστημονικές μεθόδους αξιοποιεί τις ιδιαίτερες συναισθηματικές, επικοινωνιακές και εκφραστικές ιδιότητες της μουσικής για θεραπευτικούς σκοπούς. Στη μουσικοθεραπεία χρησιμοποιούμε όλες των πτυχές της μουσικής φυσικές, συναισθηματικές, πνευματικές, κοινωνικές, αισθητικές και πνευματικές . Οι μουσικοθεραπευτές μαζί με τους πελάτες επικοινωνούν μέσα από μουσικές εμπειρίες οι οποίες περιλαμβάνουν τον αυτοσχεδιασμό, την δημιουργία, τη σύνθεση και τις δεκτικές μεθόδους και τη συζήτηση γύρω από το μουσικό άκουσμα.

Η Μουσικοθεραπεία ως γέφυρα επικοινωνίας βοηθάει πολύ στην επικοινωνία του «εσωτερικού» με τον «εξωτερικό» μας κόσμο, ουσιαστικά συνδέει αυτούς τους δύο κόσμους μεταξύ τους. Βοηθάει πολύ στην επίτευξη της επικοινωνίας του θεραπευόμενου με άλλους ανθρώπους, στην καλυτέρευση των διαπροσωπικών του σχέσεων. Η Μουσικοθεραπεία μπορεί να προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας και έκφρασης σε ανθρώπους όπου η λεκτική έκφραση είναι ανεπαρκής ή αδύνατη.

Η Μουσική επιδρά στον άνθρωπο σε όλα τα επίπεδα: σωματικό, ψυχικό και νοητικό επίπεδο. Η ίδια η δημιουργική διαδικασία λειτουργεί καταρχάς θεραπευτικά με δύο κυρίως τρόπους: ενεργοποιεί το υγιές κομμάτι του θεραπευόμενου και τον «αναγκάζει» να αντιδράσει οργανωμένα σε αυτό που συμβαίνει και διοχετεύει την ψυχική και σωματική ένταση και ενέργεια σε «αποδεκτή» έκφραση.

Η μουσικοθεραπεία εφαρμόζεται ως επιστημονική και τεκμηριωμένη μέθοδος στους χώρους της υγείας και της εκπαίδευσης. Δεν είναι απαραίτητη η μουσική εκπαίδευση του θεραπευόμενου για την εφαρμογή της.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Μουσικοθεραπείας, οι συμμετέχοντες θα:

  • γνωρίσουν τις επιδράσεις της μουσικής σε σωματικό, νοητικό και ψυχικό επίπεδο.
  • θα εξερευνήσουν και θα αναπτύξουν την έμφυτη μουσικότητά τους χρησιμοποιώντας το σώμα, τη φωνή, και απλά μουσικά όργανα.
  • θα ανακαλύψουν νέες πτυχές τους εαυτού τους και θα αναπτύξουν νέες μουσικές δεξιότητες και τρόπους επικοινωνίας
  • Θα αποκτήσουν δεξιότητες(ενεργητική ακρόαση, μουσικός αυτοσχεδιασμός, δεκτική και ενεργητική μουσικοθεραπεία, guided imagery) για να χρησιμοποιούν τη μουσική ώστε να εμπλουτίσουν την επαγγελματική τους πρακτική και να την εφαρμόσουν σε χώρους υγείας και εκπαίδευσης
  • Θα γνωρίσουν τους τρόπους, τους χώρους και τους πληθυσμούς όπου βρίσκει εφαρμογή η μουσικοθεραπεία
  • Θα κάνουν πρακτική άσκηση σε κέντρα ψυχικής υγείας, κέντρα φιλοξενίας παιδιών, σε κέντρα ειδικής αγωγής, κλινικές παιδιών και ενηλίκων, γηροκομεία, κέντρα απεξάρτησης).

Στα πλαίσια του προγράμματος οι σπουδαστές θα διδαχθούν μαθήματα ψυχολογίας, θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα μουσικής, (μουσικό όργανο, φωνητική, αρμονία) ιστορία και θεωρητικά μοντέλα της μουσικοθεραπείας, μουσική ψυχολογία, μουσική ακρόαση και μουσικό αυτοσχεδιασμό, ενεργητική μουσικοθεραπεία (guided imagery) εφαρμογές της μουσικής σε κλινικά και εκπαιδευτικά πλαίσια και θα συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια μουσικοθεραπείας. Επίσης θα κάνουν κλινική παρατήρηση, πρακτική άσκηση και εποπτεία. Η αξιολόγηση γίνεται μέσω βιωματικών ασκήσεων και γραπτών εργασιών.

Οι απόφοιτοι μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα σε Ιδιωτικό στούντιο μουσικοθεραπείας, σε Κέντρα ψυχικής υγείας, Κέντρα φιλοξενίας παιδιών, Κέντρα με παιδιά, εφήβους, Γηροκομεία, Χώρους εκπαίδευσης, σχολεία, Κέντρα Απεξάρτησης, Κλινικές, νοσοκομεία, Κέντρα Αποκατάστασης.

4ε - Μαυρομματαίων 25, 104 34 - Αθήνα, Τηλ: 210-8217710, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.